Научете как работи вашият климатик

Когато дойде лентият сезон е приятно да знаем, че можем да се избавим от жегата у дома просто като включим климатика. Преди години това се смятало за лукс, но днес климатизирането на въздуха се превръща в необходимост, която за щастие вече е икономически достъпна за много хора.

                                                                                    Как функционира един климатик?

       Като цяло процесът на обработка на въздуха се използва за промяна на определени характеристики, такива, като температура и влажност и чистота. За да се постигне по-ниска температура климатика поема топлината на помещението и я изхвърля навън, докато в помещението остане хладен въздух. Почти всички съвременни климатици разполагат и с функция „отопление“ при която процесът се обръща и топлина, взета от околната среда се вкарва и разпространява в сградата.

Влияе ли върху човешкия организъм продължителното използване на климатик?

Днешните климатици имат филтри, който пречистват въздуха и отстраняват вредни за здравето бактерии, частици, прах, дим и др. Проблем, който може да възникне при неправилна употреба е когато хора, които са били изложени на висока температура влизат в климатизирано помещение от внезапна рязка смяна в температурата. Голямата температурна разлика е фактор, който може да причини респираторни заболявания, които погрешно се приписват на климатичната инсталация. Заради свойството на климатика да отнема влага от стаята, понякога въздуха в нея става малко по-сух.  Това може да се избегне с използване на овлажнител или чрез поставяне на мокра кърпа или буркан с вода някъде в стаята.
                                                   Митове за климатичните инсталации

1.Консумират много електроенергия.

Днес на пазара на климатична техника има модели снабдени със системи за спестяване на енергия благодарение на които климатиците от високите класове на някои производители консумират минимални количества енергия. Трябва също така да се следват препоръките, дадени ни от фирмата производител както и на фирмата доставчик на електрическа енергия за да се оптимизира консумацията на ток. Да речем, климатика да се използва за известно време докато се охлади стаята и след това да се използва вентилатор. Годишната  профилактика и почистването на уреда също благоприятства неговото функциониране.

2.Замърсяване.

Производителите на климатични системи, се ръководят от определени норми, които гарантират екологичното и здравословно функциониране на тялото. Задължение на потребителя е да осигури техническа поддръжка на уреда.

 

This entry was posted in Блог за климатици. Bookmark the permalink.

Comments are closed.