Монтаж на климатици в София

Монтаж на климатици в София

Експресен монтаж на климатик – до 48 часа!

(Само за закупени от нас климатични системи)

        Климатикът не е обикновен електроуред, който можете да включите в електрическата мрежа и да използвате веднага след закупуването му. След като вече сте избрали и закупили Вашия климатизатор тип „сплит система“ той трябва да бъде монтиран. Това е електроуред, който обикновено се купува и монтира с идеята да работи поне няколко години (всъщност от 5 до около 15) и затова огромно значение има как е монтиран от техническа гледнаточка, както и от гледна точка на естетиката и дизайна. Например ако климатикът във вашия дом или офис е инсталиран неестетично и/или някое от телата стои накриво, е много вероятно това да ви дразни всеки път, когато го погледнете или когато виждате други климатици, монтирани много по-естетично и грамотно от вашия. Освен от естетична гледна точка, качеството на монтажа има решаващо значение и за неговото оптимално и безаварийно функциониране. Проучване на пазара на климатична техника показва, че това, което най-силно затруднява фирмите предлагащи климатични услуги е извършването на качествен, надежден и естетичен монтаж. Иначе казано, всеки търговец може да Ви продаде климатик, но далеч не всеки може да Ви предложи монтаж на климатик с добро качество, а то е фактор с огромно значение за неговото дълго и безаварийно функциониране при оптимални параметри, т.е. максимална ефективност и минимална консумация на електроенергия. Нашата компания е специализирана в извършването на качествен монтаж с висока надеждност и прецизност в работата и постигане на добър естетичен дизайн на всички елементи на системата. Можете да видите снимки на някои от монтираните от нас климатични системи в „Галерия„. Ние работим с качествени материали, разполагаме с всички необходими специализирани инструменти и извършваме монтажа според технологичните изисквания и предписания на производителя. Нашите цени за монтаж на климатични системи можете да видите в „цени за монтаж на климатик“.            

 

    Внимание! Опасност от „евтин“ монтаж на климатици, който излиза скъпо!

      Монтаж на климатик – това е една от услугите, предлагани на българския пазар с най-много „капани“ за клиентите. Един от най-често срещаните е „евтиният“ и съответно некачествен монтаж на климатици, който след това излиза много по-скъпо на клиента от средната пазарна цена, която е била най-често с 50 до 70 лв. по-висока. Защо се получава това?
       Основните схеми са две:
      1. Фирми – еднодневки монтират климатици за един сезон и после изчезват безследно заедно с гаранцията за монтираните от тях климатици.
 
                                                  Как да се предпазим?
      Отговорът на този въпрос не е прост, нито пък кратък. Но, за начало: не трябва да се доверяваме на сайтове, на фирми или на обяви на хора, които са дали за контакт само мобилни телефони! За следващото лято същите хора ще са на пазара с друга фирма, сайт и мобилен телефон и картинката ще се повтаря докато има будали, на които не им се вярва, че евтиното винаги излиза по-скъпо от „скъпо“-то.
      2. Както всяко лято, и предстоящото ще бъде горещо и много псевдо“майстори“ ще се опитат да изкарат някой лев допълнително от монтаж на климатици. Някои дори ще могат да предложат доста добри цени за услугата, след като за няколко месеца малко по малко са успели да откраднат достатъчно материали и консумативи за монтаж на няколко климатика от фирмата, в която работят, защото това обикновено са хора, които работят за смешни заплати във фирми за монтаж на климатици. Съвсем логично, те разчитат на допълнителните пари, които си докарват с „частно“ по време на активният сезон – лятото, когато поръчките за монтаж на климатици на моменти превишават в пъти капацитета на монтажните фирми и за монтаж на климатик се чака от няколко седмици до няколко месеца. Никой не знае на колко много клиенти на такива „майстори“ евтиният монтаж е излязъл скъпичък (а никак не са малко), след като е възникнал проблем с климатика, а „майстора“ не си вдига телефона, или пък си е сменил номера и е изчезнал, а заедно с него и гаранцията на климатика.
                                                  Как да се предпазим?
 
     Ами много лесно, просто като не възлагаме на фирми-еднодневки и псевдомайстори монтажа на нашият климатик.
    
       
          Качествен монтаж на климатик за 150 лева? Възможно ли е това?
    Колко струва и колко трябва да струва монтаж на климатик в България?
            Тук ще изложим няколко интересни факти за цените и качеството на услугата „монтаж на климатик“. За момент ще оставим настрана относителни понятия като „евтино“ и „скъпо“, за да насочим вниманието Ви към ценообразуването на цените на услугите, предлагани от частни компании в държавите с пазрна икономика. Как да преценим коя цена за монтаж е нормална и дали фирмата, която ни предлга монтаж на тази цена няма да изчезне или да фалира след няколко месеца?
      Както във всички други държави с пазарна икономика цените на стоките и услугите се изчисляват като сбор от себестойноста на продукта и печалбата, която всяка частна компания трябва да реализира за да може да се развива и да бъде конкурентноспособна на пазара. Себестойноста се определя като сбор от всички разходи, направени от компаниите за производството и реализация на стоките и услугите. Разходи – това са средствата, дадени от компаниите за закупуване кратконтайни и дълготрайни материални и нематериални активи (интелектуална собственост), материали и консумативи за производство, заплати и осигуровки на служители, реклма и др.
     А сега конкретно за разходите на фирмите за монтаж на климатична техника. За да работи една частна компания за монтаж на климатични инсталации, тя реализира следните разходи:
    1. Наемане на офис и склад и всички консумативи и режийни разходи за тях, обзавеждане, комуникации, охрана и др.;
    2. Закупуване на служебни автомобили, поддръжка на същите, гориво, застраховки, данъци, лизингови вноски, охраняем паркинг и др. разходи за транспорт;
    3. Заплати и осигуровки на служителите: управител, секретарка и работници.
    4. Разходи за счетоводство.
    5. Разходи за реклама.
    6. Закупуване на скъпи специализирани инструменти за осъществяване на дейността:
     – стенд за зареждане с хладилен агент /фреон/;
     – стенд за изтегляне на хладилен агент /фреон/;
     – вакуумпомпа /двустъпална/;
     – манометричен и вакуумметричен блок;
     – преносим заваръчен апарат;
     – прахосмукачка за индустриални цели;
     – перфоратори и др.електроинструменти;
     – специализирани инструменти за обработка на медни тръби;
     – бутилки за съхранение на азот с високо налягане;
     – бутилки за събиране и съхранение на хладилни агенти;
     – други.
    7. Покупка на материали и консумативи за монтаж на климатици:
     – медни тръби диаметър от 6 до 22 мм.;
     – топлоизолиращи материали за медни тръби;
     – различни видове и размери конзоли за закрепване на външно тяло;
     – крепежни елементи;
     – различни видове кабели за силови и оперативни вериги;
     – бандажна лента за предпазване на изолационните материали от повреждане вследствие на слънчевите лъчи;
     – различни размери декоративни кабелни канали от поливинилхлорид (PVC);
     – изолирбанд, кабелни връзки и др. електрически консумативи;
     – монтажна пяна за запълване и уплътняване на отвора в стената;
     – различни компресорни масла за всички марки фреони – минерални, полиолестерни и др.;
     – различни хладилни агенти (фреони) за климатични инсталации – R422, R410A, R407C, R134a;
     – различни размери дренажни тръби и маркучи;
     – други.
    И сега, след всичко казано дотук, дали има някой, който вярва, че може да получи качествен монтаж на климатик за 150 – 160 лв. с включени материали и ДДС? Да не говорим за естетичен такъв. За сравнение, цените за монтаж на климатик в страните от ЕС с най-нисък стандарт като Испания и Гърция започват от 200 евро (400 лева) за най-малките модели, което е 2,7 пъти повече отколкото в България. При това става въпрос за нискобюджетен монтаж  за 3 часа със съответстващо на ниската цена качество. Как е възможно това? Дали собствениците и управители на подобни компании в тези държави не са твърде алчни? Дали в тези държави монтажниците получават баснословно високи заплати и са забогатяли от монтаж на климатици? Уви, отговорът и на двата въпроса е „не“. В Испания и Гърция, за разлика от България, съществува истинска пазарна конкуренция между компаниите и там подобни стремежи не могат да намерят благоприятна почва за развитие. Монтажът на климатици там се смята за непрестижна работа и както можем да предположим се работи предимно от имигранти. Като съпътстваща информация ще споменем и че цените на някои стоки и в тези държави са по-ниски, отколкото у нас. Има ли все още някой, който вярва, че цената на качествен монтаж на климатик може да е 150 лв.? Ако има, то това би било проява на откровена наивност или безпочвен оптимизъм. Разбира се, да вярваш в несъществуващи неща и в чудеса не е престъпление и е право на всеки. Нашето желание обаче е клиентите на тези услуги да са достатъчно информирани, за да знаят какво да очакват и какво реално ще получат срещу парите си. За 150 лв. получават следното: пристигат двама „техници“ на по 18 – 19 или повече години, а също и хора със специалности и професии нямащи нищо общо с климатична техника, без почти никакъв опит и стаж, завършили едноседмичен курс за монтаж на климатици (ако някой смята, че човек може да се научи да монтира качествено климатици за една седмица, се заблуждава много сериозно), или поне единият от тях, а другия са го пратили да му помага, съвсем буквално претупват монтажа на Вашия климатик за два часа и след това набързо си тръгват, защото трябва да монтират (претупат) още няколко климатика за същия ден. За работещите в подобни фирми фрази като „скъсват ги от бачкане“, „стопяват им лагерите“ и „изстискват те като лимон“ са самата реалност. Тук изобщо не говорим за хора с подходящо техническо образование, стаж и опит, а за хора, останали без работа и закъсали за пари. (Познайте дали и колко ще са мотивирани такива хора да работят качествено за някаква заплата колкото да не умрат от глад, придвижвайки се в софийския трафик между многобройните мерцедеси, BMW-та и други скъпи марки автомобили струващи колкото 15 – 20 техни годишни заплати. Както може да се предположи, на един истински специалист няма да се наложи да търпи подобно унижение. Специалистите с образование и опит отдавна са емигрирали в западна Европа или са основали свои малки частни компании в България и работят за себе си.)
     Освен преките разходи за осъществяване на дейноста, фирмите занимаващи се с монтаж на климатици имат и косвени такиват, като например заделени средства в т.нар. „гаранционен фонд“. Тези средства се ползват за покриване на разходите на компаниите за гаранционни ремонти на монтирани от тях климатични системи. Отговороността за повреди възникнали по време на гаранционният срок се разпределя по следният начин между фирмата вносител и фирмата, осъществила монтажа на климатика: при възникнал проблем фирмата вносител има задължението единствено (при необходимост) да достави резервни части на монтажната фирма. Всичките останали разходи за труд и транспорт (посещение, диагностика, демонтаж на повреденото тяло или тела и транспорт до сервиза, ремонт, транспорт обратно до обекта, монтаж, зареждане с хладилен агент и др.) са за сметка на фирмата монтирала злополучният климатик. При това става въпрос за фабрични дефекти и повреди, които не са възникнали в следствие на некачествен монтаж и по никакъв начин не са станали по вина на монтажната фирма. (Не е никак справедливо, но това са условията, които поставят всички фирми вносители на различните марки климатични системи към своите партньори и дилъри, които, за да оцелеят, трябва да включат и тези разходи в цената за монтаж на климатик.) А какво се случва с фирмите, монтиращи не особено качествени марки климатици? Ами съвсем логично и закономерно те първи фалират. Или по точно казано, биват фалирани. Защото това е неразривна част от схемите за внос и продажба на некачествени климатици.

 

                                 Схеми за внос и продажба на некачествени климатици
 
     Вносът и продажбата на нискокачествени и ненадеждни климатици накара фирмите, които ги внасят, да намерят начин хем да ги продадат с добра печалба, хем да избегнат гаранционното обслужване и огромните разходи, които биха имали ако решат съвестно да изпълнят задълженията си. Собствениците на тези компании са напълно наясно с ниското качеството на климатичната техника, която продават, както и че ако трябва да бъдат коректни към своите клиенти и да им гарантират безплатно гаранционно обслужване е твърде вероятно вместо печалба да реализират загуби, и то сериозни. Схемата е следната: собствениците на фирмата вносител регистрират няколко уж нямащи нищо общо с тях монтажни фирми на името на доверени хора, които се водят собственици и управители. Монтажните фирми сключват договор с вносителя за да продават, монтират и сервизират климатичните системи, внасяни от него. Средствата за производство, които се ползват, са придобити от бившите, вече фалирани по схемата фирми. Наемат се възможно най-нископлатените работници (не е задължително да са същите от предишните фирми, по стар обичай в подобни фирми се наемат тези от кандидатите, които поискат най-ниска заплата) и започват дейност. Срокът на ползване на тези фирми не е дълъг, защото скоро идва моментът, в който гаранционните повреди достигат критични нива. Тогава монтажната фирма фалира, или по-точно казано, я „фалират“, и клиентите и остават без гаранционна поддръжка. Няма я фирмата, няма и гаранционно обслужване. Активите веднага се прехвърлят към нова фирма от схемата и дейността продължава успешно.
 
                                Каква е минималната разумна цена за монтаж на климатик?
 
      В зависимост от своята гъвкавост и търговска политика различните компании прилагат различни похвати, за да останат на пазара и да имат поне минимална печалба. При реална себестойност от около 400 лева за наистина качествен монтаж на климатик от най-малките модели, фирмите, които не са вносители са принудени по всякакъв начин да намалят доколкото е възможно разходите си и да търсят начин да останат на пазара. Първата стъпка е съкращаване на персонала – повечето такива фирми нямат секретарка на постоянен трудов договор. Това означава и намаляване на броя и заплатите на монтажниците, с което вече се сблъскват със сериозно предизвикателство как да задържат добрите специалисти и как да ги мотивират да работят качествено. Повече от ясно е и че само свиване на разходите няма да е достатъчно и трябва да се намерят други начини за компенсиране. Няма да е пресилено да се каже, че всички фирми, които предлагат услугата „монтаж на климатик“ са на загуба от тази дейност при цена от 150 лева, и я поддържат само за да не загубят клиентите си и пазарният си дял в съответната пазарна ниша в очакване на по-добри времена.
     Как се компенсира това? Има само един начин това да се случи – монтажът на климатици да бъде дотиран със средства от печалбата на компаниите от други дейности. Откъде идват тези средства? Предимно от продажбата на климатични системи. Което ще рече, че това могат да правят само компании, които продават климатици и монтират само продадените от тях климатични инсталации. Фирмите дистрибутори (т.е. които не са вносители), както във всички области на търговията, ползват отстъпки от крайната цена при закупуване на климатици от официалните вносители. По причини, изброени по-горе, цялата печалба от продажбите отива за покриване на загубите от монтажна дейност, които фирмите реализират опитвайки да предложат на пазара цени на монтаж, конкурентни и близки до тези на фирмите от схемите, описани по-горе.
    Печалбата от продажбата на един климатик може да варира в доста широки граници, зависейки най вече от цената на уреда. Съответно, печалбата от продажбата на един климатик, струващ 650 лв. ще е три пъти по-ниска от печалбата от продажба на климатик, струващ 2000 лева, и съответно крайно недостатъчна за компенсиране на разходите за монтаж. При настоящите цени и търговски отстъпки на дистрибуторите, минималната цена на климатик, от чиято продажба фирмата ще може да покрие загубите от монтаж на цена от 150 лв., е 1500 лева. Съвсем основателно компаниите предлагащи климатични услуги наблягат на продажбите на качествени и скъпи климатични системи, за много от тях това е политика на оцеляване. Вероятно, поради това, те скоро ще започнат или да избягват евтините марки климатични инсталации, или ще предложат по-високи цени за монтаж на същите. Може да изглежда парадоксално монтаж на климатик струващ 750 лв. да е 350 лева, а на климатик струващ 1500 лв. – 200 лева (примерни стойности) но нека не забравяме, че живеем в държава на абсурдите, монополите и картелите.
     Единствените хора, които имат донякъде полза от ниските цени на някои марки климатици и от евтиния монтаж са клиентите от най-бедните слоеве на населението. Ако трябваше да платят реалната цена за монтаж на климатик, вероятно много от тях нямаше да могат да си го позволят. Може би не е много известен факт, но в нормалните държави от ЕС климатикът е лукс, който струва скъпо, и който не всеки може да си позволи. За сметка на това пък, ниските цени предлагани от компании от схемите изкривяват пазара и свалят качеството на услугите, а потенциалните клиенти остават с впечатлението, че ниското качество е стандарт, че цена за монтаж на климатик от 150 лева е нормална, а и всички фирми, които предлагат монтаж на подобни цени твърдят, че за тази цена клиентите ще получат високо качество на услугата „монтаж на климатик“. Практиката обаче показва друго.
                                                       
                                             Климатик с безплатен монтаж!
     
       Що е то и има ли почва у нас? Да, уви, колкото и да е странно и нелогично, големите вериги магазини и свързаните с тях фирми често предлагат на своите клиенти като промоция да закупят определен модел климатик с безплатен монтаж. Въпреки, че на всички ни е известно, че безплатен обяд няма, едва ли много от клиентите им си задават въпросите: „Как така монтажът е безплатен? Възможно ли е? Дали това не е клопка или рекламен трик и дали все пак няма да си го платя по някакъв начин?“. Всеки нормален и мислещ човек би си задал тези логични въпроси.
    Ето ги и отговорите, кратки, простички и логични. Монтажът всъщност не е безплатен. Просто това не е възможно. И, да, това е рекламен трик, защото цената за монтаж на климатика е калкулирана /включена/ в цената на самия климатик. Фирмите вносители в България формират цени на климатичните системи, които им гарантират много голяма печалба от вноса и продажбата на този вид стоки, достатъчно голяма, че да им осигури възможност за маркетингови трикове като „безплатен монтаж на климатик“ и промоции с цени на климатиците в магазина по-ниски от тези, на които ги продават на своите дилъри – крайно некоректно към тях от търговска гледна точка. Това обяснява защо цените на климатиците у нас са с поне 200 – 300 лева по-високи, отколкото в съседните ни страни членки на ЕС като Гърция и Румъния.
     
                                                                Внимание! 
       Ако една фирма Ви предложи „качествен“ монтаж на климатик за 150 лева, без да постави условието климатикът да бъде закупен от нея, това не е просто повод за съмнение, а направо е ясен знак, че същата вероятно ще изчезне след няколко месеца, както много други преди това, и че качеството на монтаж и използваните материали ще бъде доста по-ниско от обещаното. Затова, в резюме, драги потребители на услугата „монтаж на климатик“  искаме да знаете следното: плащайки 150 лв. за монтаж на климатик Вие съдействате на официалните вносители да монополизират (по-точно картелизират) и изкривяват пазара и да не позволяват появата на реална конкуренция на пазара на климатични услуги като подтискат развитието на малки частни компании, особено такива, които не са вносители; съдействате за законното право на някои фирми за монтаж на климатици да бъдат фалирани и клиентите им (включително и Вие) да останат без гаранционно обслужване; произтичащото от това ниско качество на услугите, което отново е за Ваша сметка; принуждавате компаниите, които предлагат качествени услуги на по-високи цени да свалят качеството и цените, за да бъдат що-годе конкурентни на пазара; ще можете да се сърдите единствено и само на себе си ако Вашия климатик остане без гаранционно обслужване защото фирмата която го е монтирала фалира, или я „фалират“ след няколко месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *