Политика на компанията по отношение на качеството

        Важна част от политиката на нашата компания е подчинена на поддържането на високо качество на предлаганите от нас услуги и коректно отношение към нашите клиенти. Високото качество на услугите, предлагани от нашата компания, ни прави предпочитан партньор и е предпоставка за утвърждаване на доброто ни име на пазара като еталон за качество и надеждност. Благодарение на добрата ни работа имаме много доволни клиенти, които ни препоръчват на свои близки и познати. Това ни радва изключително много, защото означава признание за добре свършена работа и не на последно място е една много добра реклама. След всичко казано по-горе едва ли е необходимо да подчертаем ползите от това, както за нас като частна компания, така и за нашите клиенти. Затова предоставянето на услуги с най-високо качество е основен принцип в дейността на нашата компания. Той е определящ за начина на функциониране и организацията на работата в нея. В резултат на проучване и анализ на всички фактори, влияещи на качеството на монтаж, те са взети предвид при организацията на работа още при създаването на компанията.

Предлагайки продукти и услуги с високо качество, съвсем логично е, че цените им няма да са сред най-ниските за бранша.Това е съвсем нормално, защото високото качество върви ръка за ръка с по-високите цени. Нашата целева (таргет) група са клиенти, които са съгласни да платят по-висока цена за да получат по-качествени услуги, а не клиенти, които търсят непременно най-ниската цена на пазара на съответните стоки и услуги.

 

 Качество на монтаж на климатична система

Тук бихме искали да споделим с Вас основните фактори, които влияят най-пряко на качеството на монтаж и защо можем да предложим монтаж на климатик с много по-високо качество от конкурентните компании:

1. Ние сме млад екип от специалисти – средната възраст във фирмата е 34 г. и вече 10 години сме на пазара като частна компания. За нас е много важно да запазим нашите постоянни клиенти и също така да привлечем много нови, като предлагаме коректност и качество на услугите на ниво, което малко фирми в България успяват да постигнат, защото знаем, че това е нашето най-голямо преимущество пред конкурентните компании. Затова сме силно мотивирани да предлагаме услуги с най-високо качество и да отделяме достатъчно внимание на всички наши клиенти.

2. В нашия екип участват квалифицирани специалисти с над 10 годишен опит в областта на климатизацията. Изучаването на хладилна и климатична техника ни дава възможност да познаваме в детайли принципа на действие и всички процеси, протичащи в климатика по време на неговата работа. Придобитите в процеса на работа умения и технически усет по отношение на климатичната техника ни помагат да бъдем прецизни в работата и да изберем най-оптимално техническо решение при подбор и инсталиране на всяка една климатична система.

3. Обикновено възлагаме на нашите екипи да инсталират по един климатик за един работен ден, максимум два, но само ако са на едно място и няма някакви допълнително усложняващи и затрудняващи фактори. При наличие на такива е възможно инсталирането на един климатик да отнеме два, а понякога дори три работни дни.

4. Заплащането на нашите служители се определя главно от обема на свършената работа, но и от нейното качество, надеждност и естетика. Затова при всеки монтаж предвиждаме достатъчно време, за да го направим надеждно и прецизно, като отделяме достатъчно внимание дори на най-дребните детайли, защото това е задължително условие за постигане на добро качество на работа. Като цяло политиката на фирмата ни не позволява никакви компромиси по отношение на качеството за сметка на бързината /заради които е измислена поговорката“Бързата работа – срам за майстора“/, все пак както споменахме по-горе, качеството е основният ни „коз“ пред конкурентните компании.

5. При абсолютно всеки монтаж или ремонт на климатик от нашата фирма задължително се прави „вакуумиране“ /изтегляне на въздуха и влагата от тръбите преди зареждане с хладилен агент – фреон/ на инсталацията,за да бъде отстранена напълно влагата и некондензиращите атмосферни газове,които, ако останат в нея и се смесят с хладилния агент /фреон/,водят до влошаване, малко или много /или съвсем/, на работните параметри на климатика, което в най-добрия случай води до по-ниска ефективност и по-висока консумация на електроенергия.


 

Защо нашите колеги от конкурентните фирми не успяват?

 

1. Големите и добре известни фирми и вериги магазини за черна и бяла техника така или иначе имат много клиенти и в някои случаи могат да предложат по-ниски цени на климатична техника, но това, което трябва да знаете е, че те нямат отношение към монтажа на продадените от тях климатици, защото той се възлага на други фирми – подизпълнители.

2. Продавач-консултантите, които работят в тези магазини трябва да продават колкото може повече, това е тяхната основна задача. Лошото в случая е, че:

2.1. Вашият интерес не е добре защитен, защото продавач-консултантите са мотивирани на всяка цена да Ви продадат климатик, дори и да не е най-подходящият за съответното помещение и Вашите изисквания към него. Например ако за съответното помещение ви е необходим климатик с охл./отопл. мощност 5kw. т.е.18-ка, но бюджетът Ви стига за 12-ка /3.5kw./, продавач-консултантът вероятно ще ви продаде по-малкият модел и няма да Ви информира за неудобствата и неприятностите, които следват от това.

2.2. Продавач-консултантите обикновено Ви препоръчат модел с подходяща според тях мощност според площта и обема на помещението, което не е правилно. Необходимата мощност се изчислява коректно според топлопритоците и топлозагубите, като се вземат предвид и Вашите изисквания. Неправилният избор на климатик като мощност, независимо дали е избран по-мощен или по-слаб от необходимото, винаги води до по-високи разходи.

Ако бъде монтиран климатик с по-малка мощност, то той ще се претоварва, в определени периоди няма да може да поддържа зададената температура, неговият компресор ще работи в неблагоприятен температурен режим и без почивка, ресурсът му ще се изчерпи много по-бързо, в режим на отопление външното тяло ще се обледява до степен да запечата топлообменника с дебел няколко сантиметра лед, шум и вибрации от външното тяло, неефективна работа. След няколко години /ако изобщо изкара толкова/, освен, че ще е изконсумирал поне два пъти повече електроенергия от необходимото, той ще се повреди сериозно и ще се окаже, че е по-добре да си купите нов, отколкото да ремонтирате стария. За съжаление в такива случаи ще се убедите от собствен опит колко много истина има в приказката „евтиното винаги излиза по-скъпо“.

Малко по-добра е ситуацията, в която е монтиран по-мощен климатик. Ако климатикът е инверторен тип, няма да имате никакви проблеми, дори това, че сте дали повече пари при закупуването вероятно ще му осигури по-дълъг ресурс, защото ще се натоварва по-малко. Единственият недостатък ще е малко по-ниските EER и COP. Не така стоят нещата обаче ако климатикът е конвенционален тип, или така наречените On/Off климатици. Освен, че ще дадете повече пари при покупката поради по-голямата мощност на модела, той ще консумира повече електроенергия и ще има по-ниска енергоефективност – както знаете коефициентите на преобразуване на енергия COP и EER са най-високи при най-малките модели, и намаляват постепенно с увеличаване на мощността. Другите „екстри“, произтичащи по-голямата мощност ще бъдат голяма температурна разлика при включване и изключване на външното тяло, по-голяма скорост на въздуха от вътрешното тяло и шум – т.е. не особено добър комфорт в помещението.

Друг основен проблем при продавач-консултантите в големите магазини за битова техника е, че те нямат представа как се изчисляват точно топлопритоци и топлинни загуби, което подсказва, че това вероятно не се смята за важна част от подготовката им и не е включено в обучението на съответният персонал.

2.3. Липсата на практически опит на продавач-консултантите в исталирането и на преки наблюдения върху работата на актуалните модели, които се продават, с техните характерни особености, предимства и недостатъци/ако има такива/ също не им помагат в консултирането за възможно най-добрият избор на климатик, да не говорим за подробно изучаване и познаване в детайли на принципа на действие на климатичните системи.

3. В повечето фирми от бранша обикновено работят млади момчета на 18 – 20 години, които скоро са завършили училище и нямат никаква практика, а също и хора със специалности и професии, нямащи нищо общо с хладилната и климатичната техника, които са решили набързо да се преквалифицират, защото инсталирането на климатични инсталации им изглежда, да кажем, по-интересно и по-престижно. Друг фактор, който влияе отрицателно на качеството е силно изразеният сезонен характер на работата на фирмите за климатици. През пролетта и началото на лятото се назначават споменатите по-горе неквалифицирани хора само за сезона и персоналът на някои фирми се увеличава 2 – 3 пъти. Целта е да се увеличи временно капацитетът на съответната фирма, на сезонните работници да се дадат възможно най-ниски заплати /с обяснението, че нямат опит и не може хем да те учат на занаят, хем да получаваш голяма заплата/ и към края на активния сезон /наесен/ те да бъдат уволнени. За съжаление практиката показва, че вероятността подобни „специалисти“ да монтират вашия климатик както трябва клони към 0 /нула/ %.

4. Поради не особено доброто заплащане и големия обем работа /определено лоша комбинация/ в тези фирми има голямо текучество на кадри, а вероятността там да се задържи квалифициран специалист с опит е почти равна на 0 %. (Благодарение на провежданата вече много години „политика“ на държавата и частните фирми по отношение на човешкия ресурс /работна ръка/ много от най-добрите специалисти от бранша вече живеят и работят извън България, а болшинството от тези, които все още са в България са основали свои малки частни компании и работят за себе си. ((Както е в нашия случай.))

5. Затруднено придвижване в градски условия (особено на територията на гр. София). Конкурентните фирми задължават монтажните си екипи да монтират по 2 , 3 а понякога и по 4 климатика за един работен ден, при това на различни места в София въпреки ежедневните задръствания! В допълнение на това трябва да знаете, че за инсталиране на един единствен климатик са необходими доста голям обем инструменти и материали, които при всеки отделен монтаж трябва да бъдат разтоварени от сервизния автомобил до мястото за монтаж и натоварени обратно по-късно при неговото завършване.Тоест, дори при наличие на най-добро желание от тяхна страна просто няма начин да монтират вашия климатик за два часа с необходимото качество, надеждност и естетика.

6. Заплатите на работниците се определят от обема на свършената работа (в случая от броя на монтираните за месеца климатици), а може би и от качеството, но за какво качество можем да говорим при споменатото по-горе е друг въпрос. Това „стимулиращо“ заплащане ги кара да работят бързо, но не и качествено, като обикновено бързината е за сметка на качеството – справка народната поговорка „Бързата работа – срам за майстора“.

7. Заради голямото бързане при монтажа „майсторите“ често пропускат действието „вакуумиране“ /изтегляне на въздуха и влагата от тръбите преди зареждане с хладилен агент – фреон/ на инсталацията.При това положение в нея остават влага и некондензиращи атмосферни газове, които смесвайки се с хладилния агент /фреон/ и компресорното масло, малко или много влошават работата на климатика и мазилните свойства на компресорното масло, водят до поява на киселини и алкохолни съединения, които разяждат лака на намотките на компресора, което скъсява живота на климатика, води до по-ниска ефективност /EER и COP/ и по-голяма консумация на електроенергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *