Продажба на климатици

Продажба на климатици

Според резултатите от едно проучване на пазара, в последните години продажбите на климатици са се увеличили с 30%. Това се дължи на фактът, че с всяка изминала година лятото става все по-задушно, а начините за решаване на този проблем са малко. Също така, един от факторите, който води до увеличение на продажбите, са цените на климатичните инсталации. Ако се върнем към времето от средата и краят на 90-те години, купуването на климатик бе практически невъзможно. Поради високата си цена този уред бе достъпен само за хора с доходи много над средните за страната. Въпреки това, днес разходите свързани с експлоатацията на климатика са част от семейния бюджет на много семейства. Продажбите на климатични системи е явление сравнимо с нарастването на необходимостта от интернет, неща, които претърпяха бурен растеж и днес се оказват жизнено необходими за много семейства.

Кондиционирането на въздуха е процес на обработка който контролира параметрите на въздуха в дома или офиса. През лятото се постига посредством охлаждане, а през зимата – посредством отопление (в случай, че си купим климатик „топло/студено“). Говорим за климатизация тогава, когато климатика може да работи и в двата режима. Продажбата на климатици ни предлага две основни групи: само охлаждане – когато могат само да охлаждат, и термопомпа – когато освен охлаждане могат да работят и в режим отопление.

Сервизно обслужване на климатични инсталации

Техническото обслужване на климатични системи има като основна задача решаването на всички проблеми, възникващи в процеса на ескплоатация. Но много от услугите на сервизното обслужване не се ограничават само до отстраняване на проблемите, а много от тях също така ни предлагат и помощ при избора на климатик за дома или офиса.

Понастящем, техническото обслужване на климатици има специална функция, която се състои в поддържане на тези уреди. Тази дейност започна да се разраства в края на 90-те години, когато много хора, които нямат необходимите познания и умения за поддръжка на тези апарати, започват да наемат квалифицирани специалисти, които да изпълняват тази задача.

Първото и най-важно, за което трябва да ни информира екипът за техническа поддръжка е, че за правилното функциониране на една климатична инсталация, и за своевременното откриване и отстраняване на проблеми и аномалии в нейната работа, независимо от това от какъв тип и мощност е, трябва да се разчита на ефективна програма за профилактика на климатици. Това значи основен преглед и изпитване, измерване на електрическата консумация, напрежение, температура, налягане на хладилния агент, поток и ниво на течностите на същата. Но тъй като това са задачи, които ползвателите на климатика обикновено не могат да направят сами, има екипи от специалисти, които ще извършат това.

По принцип, когато закупим климатик, фирмата продавач или производител ни предоставя гаранция за работата на уреда и подробна информация за марката и типа климатик, който е най-подходящ за нашият дом, офис или друго помещение. Същевременно тези фирми разполагат със собствени сервизни помещения, така, че ако се наложи извършване на гаранционен ремонт той да бъде направен качествено и в срок, или повреденият агрегат да се подмени с нов.

При закупуване на климатична система екипът, който я инсталира трябва да ни информира, че с течение на времето тя постепенно губи малки количества хладилен агент (фреон). Това кара компресора да работи повече време за да достигне зададената температура и се отразява негативно на продължителността на неговият живот и консумацията на ток. За добра и ефективна поддръжка на какъвто и да е тип климатик, екипът за техническо обслужване на климатици обръща специално внимание на почистването на филтрите и топлообменниците, нещо, което е задължително за постигане на оптимална работа. Поради фактът, че тези задачи са доста сложни и специфични се препоръчва системите да бъдат проверявани от специалисти поне веднъж годишно за да се увери че количеството хладилен агент е в норма.

Препоръчва се през най-горещите периоди на лятото въздушните филтри да се почистват поне веднъж месечно за да се избегне натрупването на голямо количество замърсители. Това обикновено е лесна работа и е добре обяснено как се прави в инструкциите за ползване според конкртния модел.

 

This entry was posted in Блог за климатици. Bookmark the permalink.

Comments are closed.